KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
KLADSKÉ POMEZÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Trasa č. 2 (25 km) [ Turistická trasa ]

Police nad Metují - Suchý Důl - Slavný - Pánův kříž - Řeřišný - Slavný - Police

Okruh po jihovýchodní části Broumovských stěn. Trasa není vhodná pro horská kola, protože mezi Pánovým křížem a Řeřišným je místy vedena nesjízdnými skalními labyrinty. Od Pánova kříže můžete pokračovat po trase do Broumova a zpět do Police nad Metují se vrátit autobusem, nebo můžete okruh opustit v Řeřišném, dojít do Machova a do Police nad Metují se vrátit autobusem.

Popis trasy

Police nad Metují, Masarykovo náměstí - vyjdeme po zelené značce Tomkovou ulicí, na křižovatce u hospody Krčma (0,4 km) odbočíme doleva do kopce a po sto metrech zabočíme spolu se značkou doprava na pěšinu mezi domy. Jdeme tři sta metrů podél vodního náhonu, projdeme dvorem dalšího domu a za ním zabočíme doleva. Značka nás povede podél městského koupaliště, později mezi zahradami přes křižovatku turistických cest Ochoz (zde začíná žlutá značka a vede doleva do Hlavňova a rovně přes louku na okraj lesa. Projdeme podél Lurdské kapličky (2,2 km), po třech stech metrech přejdeme přes potok Ledhujku a vyjdeme na asfaltovou silnici v Suchém Dole.

Vydáme se po silnici doleva na křižovatku turistických cest na návsi (2,9 km). Doprava vede žlutá značka, po které se budeme na konci naší trasy vracet zpět. Nyní jdeme stále po zelené značce po silnici mírně vzhůru až na křižovatku turistických cest u sochy sv. Jana Nepomuckého ve středu Slavného (5,1 km). Zde modrá značka, která se k nám zleva připojila před obcí, zahýbá doprava. My pokračujeme mírně doleva po žluté značce okolo hasičské zbrojnice a lidového kříže vzhůru nad obec na křižovatku turisických cest Nad Slavným (5,9 km). Při pohledu zpět se nám za dobrého počasí naskytne daleký výhled do kraje. Pokračujeme Vambeřickou cestou doprava spolu s červenou značkou po asfaltové silnici se zákazem vjezdu motorových vozidel až ke značené odbočce na Slavenskou vyhlídku (6,3 km).

Odbočka na Slavenskou vyhlídku je značena červeně: po třech stech metrech nás dovede na okraj skalních srázů. Vlevo vidíme v popředí skály v Zaječí rokli, za nimi Broumov pod závěrem Javořích hor, přímo pod námi jsou Martínkovice, vpravo rámuje výhled skalnatý vrchol Velké kupy a zcela vpravo se do svahů zařezává Třešňová rokle. Z vyhlídky se vrátíme stejnou cestou na silnici (6,9 km).

Pokračujeme dále po silnici až na rozcestí turistických cest u Pánova kříže (9,4 km). Proti nám sem přichází červená značka od Machovského kříže.

Okruh po Božanovském Špičáku (773 m n.m.): od Pánova kříže vyjdeme po žluté značce mírně stoupající pěšinou ve vysokém lese. Brzy se nám doprava naskytne pohled na vysokou věž Špičák a zakrátko projdeme malým skalním bludištěm až na vyhlídku (10,2 km). Vpravo vidíme táhlý hřbet Boru, vlevo od něho dvojvrchol polské Hejšoviny (Szczeliniec) a pod ním obec Pasterku. Přímo pod námi je Suchý vrch (720 m n.m.). Z vyhlídky pokračujeme dále až do míst, kde žlutá značka končí, a doleva po zelené značce dojdeme po sto metrech zpět k Pánovu kříži (10,9 km).

Nyní se vydáme po žluté značce doprava a po pěšině ve vysokém lese dojdeme na Junáckou vyhlídku (11,4 km). Vlevo vidíme skalnaté srázy Božanovského Špičáku a před námi opět Hejšovinu a Bor. Pokračujeme stále po žluté značce, která nás provede úzkými průchody skalního Bludiště, později nás dovede k úzkému skalnímu průchodu Soví hrádek (13,3 km) a svede příkře dolů na širokou lesní cestu (13,7 km). Jdeme doprava jižním úbočím Signálu (708 m n.m.), později sejdeme vlevo dolů na křižovatku turistických cest nad hájovnou v Řeřišném (15,4 km).

Žlutá značka pokračuje rovně přes potok Stekelnici do Machovské Lhoty na Bor, my jdeme po silničce doprava spolu s modrou a červenou značkou. V místě, kde se od nás doleva červená značka odpojí, je před námi chráněná lokalita s výskytem masožravé rostliny rosnatky okrouhlolisté. Po dvou stech metrech odbočíme spolu s modrou značkou ze silnice doprava a jdeme lesem kolem několika chat (v tomto úseku stezka často mění svůj směr, je však dobře označena). Po závěrečném stoupání se dostaneme na okraj lesa (19,4 km), zabočíme doprava a polní cestou dojdeme na křižovatku turistických cest u sochy sv. Jana Nepomuckého na Slavném (20,6 km).

Jdeme po silnici padesát metrů doleva a spolu se žlutou značkou odbočíme doleva na polní cestu, která kolem Ringlova a Cihlářova kříže dovede až ke sv. Trojici (21,9 km). Zde zabočíme doprava a po dvou stech metrech se dostaneme na křižovatku turistických cest v Suchém Dole (22,1 km). Tím se uzavřel okruh naší trasy. Nyní se vrátíme stejnou cestou, kterou jsme vyšli, zpět na náměstí v Polici nad Metují (25 km) nebo můžeme jít přímo po silnici bez turistického značení.

Zajímavá místa na trase

Police nad Metují - radnice na náměstí byla původně dostavěna roku 1595 a stála tehdy v jeho středu. Několikrát vyhořela a byla obnovena. Dnešní jednopatrová barokní budova byla postavena roku 1718. Její cibulovitou věž po požáru v roce 1842 nahradila roku 1876 osmiboká věž s cimbuřím ve slohu tudorské gotiky.

Sloup Bolestné Panny Marie na náměstí pochází z roku 1707. Jedná se s největší pravděpodobností o dílo Jana Brokofa.

Empírová kašna uprostřed náměstí je z roku 1819.

Hostinec "Krčma" byl postaven již za opata Otmara Zinkeho roku 1720.

Ochoz -louka u křižovatky turistických cest s výskytem vzácného vstavače mužského (Orchis mascula).

Kaple Panny Marie Lurdské pod Suchým Dolem byla postavena roku 1883.

Suchý Důl - Ukřižování z roku 1825 stojí na podstavci s figurálními reliéfy.

Slavný - lidový kříž z roku 1839 stojí u hasičské zbrojnice na podstavci s reliéfy.

Kutzerova stezka se jmenuje úsek naší trasy mezi Pánovým křížem a Řeřišným. Název je uváděn na starších mapách. Stezka je pojmenována podle svého zřizovatele Karla Kutzera, někdejšího lesníka v Řeřišném.

Kříž nad hájovnou na začátku Černého dolu je z roku 1858.

Hájovna v Řeřišném byla postavena roku 1852 v pozdně klasicistním slohu. Nad vrcholem jsou znaky opata a konventu broumovského kláštera.

Řeřišný - slatina a navazující vlhké louky podél potoka Stekelnice jsou chráněny již od 40. let. Roste zde řada vzácných a ohrožených druhů rostlin. Mezi jinými suchopýr širolistý, upolín nejvyšší, ostřice bleší či rosnatka okrouhlolistá.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.meu-police.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.08.2004 v 10:29 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Sněhové zpravodajství
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba